Przekaż darowiznę - Paypal

Takich zwierzaków jak na zdjęciach poniżej jest wiele. ONE POTRZEBUJĄ TWOJEJ POMOCY! Przekaż darowizne w dowolnej kwocie przez PayPal.

Przedstawione poniżej zdjęcia dotyczą całej Polski. Wykonane zostały w trakcie interwencji podjętycyh przez lokalne organizacje pro-zwierzęce oraz straż do spraw zwierząt. Zdjęcia przedstawiamy aby zobrazować drastyczne sytuacje z którymi na codzień stykaja się organizacje poza-rządowe oraz straż do spraw zwierząt.

Psy odratowane z klatek na króliki

Katowane zwierzęta 1

Dwa szczeniaki zostały wyciągnięte z klatek na króliki, w których przebywały zapewne cały czas w ciągu kilku pierwszych miesięcy życia. Nie miały jedzenia ani nawet wody, a ludzie, u których przebywały, nie widzieli nic złego w takim traktowaniu zwierząt. Suczki podczas interwencji odebrano i przekazano wolontariuszom z fundacji, którzy po odkarmieniu, oswojeniu i przekonaniu zwierzaków, że nie wszyscy ludzie dręczą i głodzą psy, szukają dla nich prawdziwego domu.

Bokserka

Katowane zwierzęta 2

Suczka była trzymana w szopie, krótko przywiązana do belki . bez jedzenia i wody. Była skrajnie zagłodzona i odwodniona, nie mogła stać na własnych nogach. Właściciele posesji (Huta Szklana) tłumaczyli, że pies jest .nieco chudy., bo ostatnio brakowało im pieniędzy. Widok patrzącego na wszystkich z przerażeniem szkieletu pokrytego skórą zszokował wolontariuszy z Towarzystwa .Pogotowie dla Zwierząt., policjantów i lekarzy weterynarii, ale dla mieszkańców był zupełnie normalny. Sąsiedzi przyznali jedynie, że kaci być może wstydzili się efektów swojego okrucieństwa i dlatego ukryli .dowód. w szopie. Tymczasem suczka, otoczona troskliwą opieką, zaczęła przekonywać się do ludzi, już nie drży ze strachu na każdy ruch, jest pogodna i przyjazna. Uwielbia jeść.

Kot we wnykach

Katowane zwierzęta 3

Zwierzak wpadł w sidła nielegalnie zastawione przez mieszkańca Chorzowa. To nie jedyny taki przypadek w okolicy.

Ozzy

Katowane zwierzęta 4

Jego historia we wrześniu 2006 roku wstrząsnęła bez mała dziesiątkami tysięcy internautów w Polsce i za granicą. Przymilny, uroczy starszawy psiak w typie golden retrievera miał trafić do nowego domu. Tuż przed adopcją wyglądał tak.

Katowane zwierzęta 5 Katowane zwierzęta 7

....a tak kilka dni później. Jego ciało znaleziono w foliowym worku. Wiecznie uśmiechnięty Ozzy został skatowany, okrutnie pobity tępym przedmiotem, a następnie zakopany (prawdopodobnie jeszcze żywcem!), co potwierdziła sekcja dokonana przez weterynarzy sądowych. Większość kości uległa złamaniu podczas bestialskiego, metodycznego bicia, ale pełen ufności do ludzi pies żył jeszcze co najmniej kilka godzin. Nowa .opiekunka. Ozzy.ego, Agnieszka W., najpierw utrzymywała, że pies odszedł w wyniku jej zaniedbania, a potem . że go uśpiła, by zakończyć cierpienia zwierzaka. Mimo oczywistych dowodów prokuratura umorzyła sprawę.

"Schronisko"

Inspektorzy Straży dla Zwierząt wraz z policjantami i przedstawicielami Inspekcji Weterynaryjnej udzielili psom pierwszej pomocy i rozpoczęli walkę o ich życie oraz znalezienie prawdziwego schronienia. Dla wielu pomoc przyszła jednak zbyt późno.

Katowane zwierzęta 8

Przywieziony z interwencji pies z Siemianowic Śląskich był wycieńczony i straszliwie zaniedbany, miał m.in. liczne rany po ukąszeniach pcheł i grzybicę. Ogólny stan zwierzaka, tolerowany przez .opiekuna. ewidentnie przez długi czas, sprawił, że jedynym wyjściem było zakończenie cierpień psiaka.

Mop

Katowane zwierzęta 9

Ktoś najpierw dramatycznie zaniedbał psa, a potem przywiązał go do drzewa i zostawił, by umarł z głodu. Mop został przywieziony do schroniska w ciężkim stanie: był wyczerpany i tak zarośnięty skołtunioną, sfilcowaną sierścią, że ledwie trzymał się na nogach. Futro posklejane odchodami futro było prawdziwą wylęgarnią much i robaków, a pod tym wszystkim kryły się patyki i druty powbijane w skórę.

Dobermanka

Katowane zwierzęta 11

Ledwie trzymającą się na nogach suczkę przywieziono z interwencji. Nogi miała całe w odleżynach od ciągłego leżenia, co wskazywało, że stan daleko posuniętego wygłodzenia (a co za tym idzie osłabienia) trwał od długiego czasu, w niczym nie zwracając uwagi ludzi, którzy mieli się opiekować sunią w typie dobermana. Nie udało się jej uratować.

Pies z kleszczami

Katowane zwierzęta 12

Około 40 kleszczy w uszach i w okolicy głowy nie zwróciło uwagi .opiekunów. tego psa. Podobnie jak piszczenie i wycie spowodowane strasznym bólem (wynikającym z przedostania się do organizmu toksyn przenoszonych przez kleszcze). Interwencja zgłoszona zbyt późno, psa nie dało się uratować.

Katowane zwierzęta 13

Z powodu wycieńczenia nie potrafił nawet podnieść głowy, choć nawet tak wychudzony garnął się do ludzi. Nie wiadomo, jak długo był pozbawiony pożywienia i kto był odpowiedzialny za jego stan.

Katowane zwierzęta 14

Niestety nie przeżył.

Pies zaniedbany

Katowane zwierzęta 15

Nawet lekarzom ze schroniska trudno było zrozumieć, jak można doprowadzić psa do takiego stanu.

Szczeniak w typie setera

Katowane zwierzęta 16

Niespełna półroczny szczeniak, nie wyrośnięty, odwodniony, niemal zagłodzony i z krzywicą, został przywieziony do schroniska przez człowieka, u którego przebywał. Zrzekł się psa na skutek interwencji Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami, a po intensywnym leczeniu i odżywieniu znalazł prawdziwy dom.

Miodunka

Katowane zwierzęta 17

16 psów w tragicznym stanie udało się wydostać ze .schroniska.-umieralni. Dla kilku odwodnionych, zagłodzonych i chorych szczeniąt z zanikiem mięśni było już za późno, ale większość psiaków uratowano. Między innymi Miodunkę, której pogryzionym okiem nikt w poprzedniej placówce nie raczył się przejąć.

Focus

Katowane zwierzęta 18 Katowane zwierzęta 19

Trochę nadpobudliwy, przykuty do budy i okrutnie wychudzony psiak w typie dalmatyńczyka miał szczęście trafić na Amelię z Krakowa, która zabrała go z częstochowskiego schroniska.

Odkarmiony, zadbany i gruntownie przeszkolony Focus wypiękniał, a dzięki przyjaznym duszom trafił do wspaniałego domu we Wrocławiu.

Karmelek

Katowane zwierzęta 20 Katowane zwierzęta 21

Sympatyczny, ufny psiak, który ładnie chodzi na smyczy, trafił do schroniska z interwencji. Z głodu i wyczerpania słaniał się na łapach, ale mimo fatalnych doświadczeń nie stracił zaufania do ludzi.

Przepada szczególnie za dziećmi, dobrze się dogaduje z innymi psami. Jego tragiczna historia znalazła odbicie tylko w tym, że jest bardzo nieśmiały, chętnie zaszywa się w kącie.

Set

Katowane zwierzęta 22

Trzymany w zamkniętym pokoju bez możliwości wyjścia, bez wody czy jedzenia pies w typie rottweilera zwrócił wreszcie uwagę lokatorów Przemysława M., który przez wiele tygodni męczył zwierzę. Policjanci w bałaganie (złożonym m.in. z psich odchodów) znaleźli .żywy szkielet psa, na którym można było się uczyć anatomii.. Wychudzony i odwodniony Set o zapadniętej klatce piersiowej i z ubytkami sierści został odebrany Przemysławowi M., który miał czelność twierdzić, że czworonóg jest zadbany, dobrze utrzymany i regularnie karmiony.

Denis

Katowane zwierzęta 23

Po otwarciu siekierą drzwi zaniedbanego chlewika inspektor Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami znalazł koszmarnie wychudzonego, pokrytego bliznami psiaka, który w małym pomieszczeniu trzymany był bez kropli wody. Denis został odebrany z miejsca męczarni i trafił do schroniska, a sprawa trafiła do prokuratury.

Pies z guzem

Katowane zwierzęta 24

Takiej narośli z nowotworem nie zauważył .opiekun. suczki. Albo zauważył, a jego reakcją było wyrzucenie psa na ulicę. Zwierzak jako bezdomny trafił do schroniska.

Psy odratowane z klatek na króliki

Katowane zwierzęta 25 Katowane zwierzęta 26 Katowane zwierzęta 27

Druga strona historii o psach trzymanych w klatkach na króliki. Ojciec tamtych szczeniaków trzymany był na krótkim łańcuchu przy rozpadającej się, nieogrzewanej budzie (znaleziony na początku kwietnia, jakimś cudem przetrwał zimę). Zamiast miski z wodą miał zardzewiały garnek pełen suchych liści, a zamiast jedzenia . tackę z odrobiną błota i trawy.

Matka szczeniąt jako jedyna z psów przebywających na terenie posesji nie była nadmiernie wychudzona, za to trzymano ją (bez budy) na łańcuchu i kolczatce. Za nią w klatkach, których wysokość uniemożliwiała nawet wyprostowanie się, zamknięte były dwa szczeniaki-suczki.

Po zabraniu z klatek były tak wdzięczne i radosne, że nie mogły usiedzieć w miejscu, a zrobienie zdjęć inaczej niż z góry zakrawało na cud, bo widząc człowieka od razu rwały się do pieszczot. Nieco gorzej znosiły pory karmienia: wszystko, co nadawało się do przeżucia i połknięcia, pochłaniały z oszałamiającą szybkością, a potem potrafiły pogryźć się o ziemię pachnącą jedzeniem.