Więzniowie pomogą zbudować budy dla psów - Debica Nasze Miasto 13 Lipca 2010

Zakład Karny w Dębicy odpowiedział na apel tarnowskiej Fundacji "Zmieńmy Świat". Organizacja kilkanaście dni temu prosiła o wsparcie przy robieniu bud dla psów. Domki dla czworonogów mają zostać przekazane mieszkańcom z terenów zalanych przez powódź.

- Ogromna ilość bud dla psów została zniszczona. Wielu ludzi, szczególnie w podeszłym wieku, nie stać na zakup budy, a na zrobienie nowej nie ma głowy albo sił - tłumaczy Krzysztof Giemza, prezes Fundacji "Zmieńmy Świat".

Więźniowie z dębickiego Zakładu Karnego zrobią zatem potrzebne budy. Fundacja wciąż jednak poszukuje osób i instytucji, które zasponsorują zakup materiałów. Potrzeba środków finansowych na kupno m.in. desek, papy, styropianu oraz śrub.

Akcja ma także zwrócić uwagę na los zwierząt. - Plan jest taki, że pracownik socjalny w danej gminie wskaże ludzi o najtrudniejszej sytuacji materialnej, którzy mają psy. Postaramy się też przez lokalne fora wyszukać domy, gdzie psy mają szczególnie trudne warunki i tam dostarczymy budy - mówi Krzysztof Giemza, prosząc o wsparcie dla inicjatywy.