PRZYGARNIJ CZWORONOGA

Rozpoczął się Światowy Tydzień Zwierząt, który ma uwrażliwić na potrzeby czworonożnych przyjaciół ludzi i zachęcić do przygarnięcia bezpańskiego psa lub kota. Stopień człowieczeństwa określa się stosunkiem do zwierząt, przypominają inicjatorzy ŚTZ.

Zwierzak w domu zbliża do siebie członków rodziny, sprawia, że lepiej odnoszą się do siebie nawzajem. Uczy nas szczerze okazywać emocje, których tak często wstydzimy się i które ukrywamy. Pomaga znosić samotność ludziom starszym i niepełnosprawnym. Ludzie posiadający zwierzęta są psy.chicznie zdrowsi i bardziej zadowoleni z życia. Posiadanie zwierząt od najmłodszych lat rozwija w dzieciach uczucie empatii, wrażliwość, odpowiedzialność, opiekuńczość. Kształtuje najbardziej pozytywne cechy osobowości, które procentują później w życiu dorosłym przekonują miłośnicy zwierząt i namawiają przy okazji do zaopiekowania się porzuconymi, skrzywdzonymi przez złych ludzi czworonogami.

O odpowiedzialny stosunek do czworonożnych przyjaciół apeluje od lat Fundacja "Zmieńmy Świat" w Tarnowie. Jej starania przynoszą już pierwsze efekty. Zmieniają się postawy tarnowian dostrzegających potrzeby zwierząt, tak bardzo uzależnionych od kaprysów ludzi. Anna Giemza z tarnowskiej Fundacji przypomina, że jej organizacja pośredniczy w adopcji kotów, kontakt pod nume.rem telefonu komórkowego: 502-683-982. - Nasza Fundacja nie posiada schroniska, ani żadnych pomieszczeń do przetrzymywania większej ilości kotów. Są one rozmieszczone w różnych domach prywatnych, tzw. ośrodkach adopcyjnych.

Jednym z nich jest Cypisek, trzymiesięczny, przepiękny białp-bury kocurek. Jest wielkim pieszczo.chem, pełnym energii i nauczo.nym czystości. Jest kocurkiem wychodzącym i dłatego szuka odpowiedzialnych opiekunów z domem i ogrodem. Wszystkie koty są odpchlone i odrobaczo.ne, a starsze już wysterylizowa-ne. Osoby, które wezmą od nas małego kota, będą mogły w przyszłości wysteryłizować go za darmo (kotkę) lub wyka.strować (kocurka). A pierwsza wizyta u weterynarza będzie za darmo... - zachęca pani Anna. Tarnowianie zaś, którzy woleliby zaopiekować się psem, powinni kontaktować się z miejskim azylem dla czworonogów. Kontakt telefoniczny: (014) 625-82-34, kom. 502-442-595.