Akcja sterylizacji zwierząt

W tym roku na wiosnę, po dobnie jak w latach ubiegłych, Fundacja Zmieńmy Świat przyłącza się wraz z tarnowskimi lecznicami weterynaryjnymi do Ogólnopolskiego Dnia Sterylizacji, który przypada 24 marca. Podczas akcji będzie można wysterylizować swego psa lub kota, płacąc połowę ceny.

- Akcja będzie trwała przez kilka dni, w drugiej połowie marca. Koniecznie trzeba wcześniej zadzwonić. W przypadku kotki koszt zbiegu wynosi około 60 zł, kocurów - 25 zł, a psów - w zależności od wagi - mówi prezes fundacji Krzysztof Giemza.

Sterylizacja jest jedynym sposobem na rozwiązanie problemu bezdomnych zwierząt oraz wielu innych kłopotów ze zwierzętami, jak np. znaczenie terenu przez kocura, uniknięcie rui u kotek czy wdawania się w bójki. - Kotki mogą być poddane sterylizacji w każdym wieku. Kocury zazwyczaj od szó-stego miesiąca. Zabieg jest wykonywany pod narkozą. To jedyny skuteczny sposób na unikniecie niepożądanej ciąży u zwierzaka. Polega na usunięciu fragmentów układu roz-rodczego. Do formy wracają nawet już drugiego dnia. Przed samym zabiegiem zwierze nie może nic jeść od 12 do 24 godzin - tłumaczy lekarz weterynarz Bogusław Rempała.

Wysterylizowane koty i psy obu płci żyją o kilka lat dłużej, a zachorowalność na pewne typy nowotworów złośliwych spada o 98 proc.

- Po zabiegu należy przy pilnować, by kot nie biegał. To może rozerwać zszytą ranę - dodaje lekarz.

Zabieg będzie wykonywany w siedmiu tarnowskich, lecznicach (m.in. ul. Asnyka 8A, tel. 622 47 91; ul, Sucharskiego 36, tel. 626 73 72; ul. Bitwy o Wał Pomorski 2K, tel. 621 48 30; ul. Braci Saków l, tel.6260651). (KWB)