Kto przygarnie kota?

Tarnowska fundacja "Zmieńmy Świat" szuka przyjaznych domów i odpowie-dzialnych ludzi, chętnych do przygarnięcia masowo wyrzucanych na ulice kotów. Obecnie do oddania jest 5 małych kotków i 3 dorosłe. Wszystkie trafią do swoich nowych domów z kocią wyprawką - karmą i zabawkami.

Jak zapewnia Anna Giemza, działaczka tarnowskiej fundacji "Zmieńmy świat", prze-znaczone do oddania czworonogi są zdrowe, czyste i umieją korzystać z kuwety. W większości są to koty małe, ale też i starsze, już wysterylizowane i wykastrowane. Są przyjaz-ne, bardzo towarzyskie, pięknie ubarwione i spragnione miłości - pilnie poszukują domów i czekają na ludzi, którzy mogą się nimi zaopiekować.

Obecnie fundacja ma do oddania 5 małych kotów i 3 dorosłe, ale kolejne czworonogi już czekają w kolejce na adopcję. - Bardzo dużo ludzi dzwoni do nas i chce oddać w dobre ręce małe kolki. Jedna z tarnowianek nie może poradzić sobie z utrzymaniem aż 9 kotów, w innym przypadku starszy mężczyzna, który ledwo chodzi, musi przejść kawał drogi, by dokarmić bezpańskie zwierzęta - mówi Anna Giemza. Tymczasem tarnowskiej fundacji zaczyna brakować pieniędzy na utrzymywanie wszystkich podrzucanych do niej kotów. - Nie mamy żadnych dotacji ani sponsorów, obecnie zaczyna brakować nam żwirku i karmy dla zwierząt, wkrótce możemy nie mieć także pieniędzy na ich leczenie. Jedynym wyjściem jest znalezienie dla kotów przyszłych domów, gdyż z tak dużą ilością tych czworonogów po prostu sobie nie poradzimy - podkreśla działaczka fundacji. - Niestety znaleźliśmy się w sytuacji, kiedy żwirku wystarczy nam tylko na dwa dni, a puszek z kocim jedzeniem mamy na dwa tygodnie i tylko dla tych kotów, które już znajdują się pod naszą opieką. Wystaliśmy wiele pism do tarnowskich firm i hipermarketów, ale wszystkie pozostały bez odpowiedzi, Jeden z dyrektorów stwierdził, że oficjalna polityka firmy jest niestety taka, że wolą wyrzucać niż dać komuś karmę, której kończy się okres przydatności do spożycia.

Działacze fundacji zwracają się więc z prośbą do wszystkich, mogących pomóc w utrzymaniu bezpańskich kotów oraz do tych, którzy mogliby przygarnąć i zaopiekować się tymi zwierzętami.

Telefon kontaktowy dla zainteresowanych to 0606-124-073. Zdjęcia kotów poszuku-jących swoich przyszłych opiekunów można oglądać w Internecie na stronie: http://www.fundacjazmienmyswiat.tarnow.pl