W Tarnowie lubią koty!

Na klatkach schodowych bloków należących do Tarnowskiej Spółdzielni Mieszkaniowej pojawiły się ulotki nawołujące do humanitarnego traktowania kotów.

"Pod ulotką podpisane są: Fundacja "Zmieńmy świat" oraz Tarnowska Spółdzielnia Mieszkaniowa. W apelu wydrukowanym na ulotce można przeczytać, że warto zadbać o to, by koty mogły przez uchylone okienka piwniczne dostawać się do środka budynków, zwłaszcza zimą i podczas mrozów. Autorzy tekstu zwracają uwagę nie tylko na humanitarny aspekt sprawy, ale także na problem dotyczący szczurów. Fundacja "Zmieńmy świat" jest zdania, że koty skutecznie tępią w blokach niebezpieczne gryzonie i jeśli zabraknie kotów, pojawi się więcej szczurów.

Tytuł ulotki brzmi: Koty albo szczury. Daliśmy przyzwolenie na nieodpłatne umieszczanie w blokach tych ulotek, ponieważ jako spółdzielnia mamy w sprawie kotów podobne stanowisko - mówi Zbigniew Sipiora, wiceprezes Tarnowskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. - Zgadzamy się z poglądem, że wpuszczanie kotów do piwnicy może być pomocne w tępieniu gryzoni. Poza tym członkowie zarządu TSM lubią zwierzęta i również są za tym, by pomóc kotom w przetrwaniu zbliżającej się zimy (...)" (ZIOB)

Powyższy artykuł napawa optymizmem. Jak widać są na świecie mądrzy i ludzcy prezesi spółdzielni mieszkaniowych - piszę w liczbie mnogiej, mając nadzieję, że nie tylko ta jedna spółdzielnia wykazała się przezornością i jednocześnie okazała kotom serce.