Dzień sterylizacji zwierząt

Już po raz kolejny tarnowska Fundacja "Zmieńmy Świat" w ramach ogólnopolskiej akcji organizuje w sobotę, 25 marca, dzień sterylizacji zwierząt domowych w lecznicach weterynaryjnych w Tarnowie.

Tysiące niechcianych zwierząt corocznie poddawanych jest eutanazji, wyrzucanych w workach i kartonach do śmietników, pozostawianych w lesie lub przynoszonych do schronisk. - Zwierząt towarzyszących człowiekowi rodzi się kilkakrotnie więcej niż jest osób chętnych do opieki nad nimi wyjaśnia Anna Giemza z Fundacji "Zmieńmy Świat" w Tarnowie. - już od momentu urodzenia zwierzęta te skazane są na przedwczesną śmierć, tymczasem możemy uchronić je przed takim losem. Chirurgiczna sterylizacja jest najlepszym sposobem rozwiązania problemu nadpopulacji zwierząt, dotyczy zarówno samic, jak i samców. Zabieg ten jest normą we wszystkich cywilizowanych krajach i najskuteczniejszą metodą unikania niepotrzebnego przychówku. Odpowiedzialny opiekun powinien poddać swojego pupila za biegowi sterylizacji lub kastracji.

Wysterylizowane psy i koty żyją o kilka lat dłużej, bowiem aż o 98 proc. zmniejsza się zachorowalność na pewne typy nowotworów złośliwych i podatność na infekcje. Sterylizacja zapobiega także wielu innym groźnym chorobom zwierząt, które po zabiegu nie uciekają z domu, wiążą się silniej ze swym opiekunem oraz nie mają kłopotliwych i uciążliwych dla otoczenia nawyków.

Do corocznej akcji przyłączają się tarnowscy lekarze weterynarii. W poszczególnych lecznicach w Tarnowie będzie można poddać sterylizacji i kastracji swojego domowego pupila - psa lub kota. W ramach akcji za zabieg zapłacimy połowę normalnej ceny. Sterylizację można wykonać w następujących tarnowskich lecznicach: ul. Asnyka 8A - tel.: 622-47-91, ul. Bitwy o Wał Pomorski 2K - 621-48-30, lecznica nr 1 ul. Braci Saków 1- 62-60-651, lecznica nr 2 ul. Braci Saków 1 - 621-92-51 oraz Osiedle (K-a)