TARNÓW. Akcja sterylizacji dla zwierząt

Na najbliższą sobotę zaplanowano obchody Ogólnopolskiego Dnia Sterylizacji Zwierząt. W Tarnowie akcję tę organizuje Fundacja "Zmieńmy Świat"

Mimo że prawie wszyscy kochają małe pieski i kotki, spora część jednak przestaje się nimi interesować, kiedy dorosną. W rezultacie tysiące zwierząt w różnym wieku pozbawionych opieki, wycieńczonych z głodu, zastraszonych i chorych, błąka się po najprzeróżniejszych miejscach. - To nie jest wina tych zwierząt, że się narodziły, to my nie kontrolujemy ich przyrostu naturalnego, pozwalamy na rozmnażanie i porzucamy - argumentują działacze Fundacji "Zmieńmy Świat". Ich zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest chirurgiczna sterylizacja, która może objąć zarówno samice, jak i samców. Jest to najlepsza i najskuteczniejsza metoda unikania niepotrzebnego przychówku. Jak twierdzą specjaliści wysterylizowane psy i koty żyją o kilka lat dłużej, mają ponadto mniejszą podatność na różne choroby. W Polsce już po raz czwarty, a w Tarnowie po raz trzeci, przeprowadzana będzie akcja sterylizacji zwierząt. Przeprowadzać ją będą wybrane lecznice weterynaryjne w Tarnowie. Zainteresowani będą mogli w niżej podanych lecznicach poddać swoje zwierzę zabiegowi, po cenie o 50 procent mniejszej niż normalnie płaci się za taki zabieg.

Uczestniczące w akcji lecznice zlokalizowane są przy ulicach: Braci Saków l (tel. 626-06-51) i 621-92-51), Ujejskiego 6(626-48-20) , Szujskiego 12(627-86-62), św. Anny 10/3(622-34-94) oraz Bitwy o Wał Pomorski 2K (621-48-30).

Wszyscy, którzy chcieliby skorzystać z akcji proszeni są o wcześniejsze zgłoszenia i telefoniczne umawianie terminów. (mir)