TARNÓW: Koty do sterylizacji

Z początkiem czerwca rozpoczęto w Tarnowie sterylizację bezdomnych kotów. Ta akcja, inicjowana przez tarnowską Fundację "Zmieńmy Świat", możliwa jest dzięki wsparciu finansowemu Urzędu Miasta.

Naszym wspólnym celem jest rozwiązanie problemu nadmiernej populacji kotów wolnożyjących i kontrola ich przyrostu naturalnego w sposób humanitarny i skuteczny, poprzez sterylizację, jak robi to większość krajów cywilizowanych - przekonuje Anna Giemza z Fundacji "Zmieńmy Świat".

Pani Anna zwraca uwagę że bardzo często młode bezbronne kocięta traktowane są w bestialski sposób, porzucane w różnych miejscach i skazywane w ten sposób na zagładę. - A przecież wystarczy poddać kotkę rutynowemu zabiegowi sterylizacji przeprowadzanemu pod narkozą w lecznicy weterynaryjnej i unikniemy tych wszystkich problemów - podpowiada.

Organizatorzy obecnej akcji sterylizacji bezdomnych kotów (żyjących na wolności, a nie domowych pupilków) proszą opiekunów i karmicieli tych zwierząt, zainteresowanych bezpłatnym za biegiem, o telefoniczny kontakt pod numerem: 0606-124-07. Więcej informacji na ten temat można też uzyskać na stronie internetowej: www.fundacjazmienmyswiat.tarnow.pl (MAB)