Żeby zima była lżejsza. Buda dla... kota

Sześć ocieplonych styropianem bud dla bezpańskich kotów ustawionych zostanie na tarnowskich osiedlach. Budy powstały z inicjatywy fundacji "Zmieńmy świat", wykonali je za darmo uczniowie szkoły stolarsko-meblarskiej w ramach ćwiczeń praktycznych.

Co roku, z powodu zimna i złośliwości ludzi, którzy na zimę zamykają okienka w piwnicach, przez co uniemożliwiają zwierzętom znalezienie schronienia przed mrozem, ginie w Tarnowie co najmniej kilkadziesiąt bezpańskich kotów. Stąd działaczu fundacji "Zmieńmy Świat" przed nadejściem zimy skupili się nie tylko na akcji informacyjnej, rozwieszając plakaty, w których apelują o dokarmianie zwierząt i zapewnienie im schronienia, ale - wzorem innych miast - postarali się o rozmieszczenie w mieście specjalnych bud dla kotów. Jak wyjaśnia Anna Giemza na apel fundacji odpowiedziały m. in. firmy: Artbud, BOZ, Sufigs, Domax, Drewgips, Czysta Wisłoka, Stoplan, Drewno-Hurt, Blachodach, HMB, które podarowały styropian, płyty wiórowe i blachę. Budy wykonano w Warsztatach Szkolnych Stolarsko-Meblarskich przy ulicy Siennej. W planach jest już wykonanie kolejnych bud dla bezpańskich kotów. Inicjatorzy akcji liczą teraz na to, że mieszkańcy zadbają o dokarmianie zwierząt przez zimę. (pach)