Pieniądze na koty

Fundacja "Zmieńmy Świat" zawarła umowę z urzędem miasta na przeprowadzenie akcji sterylizacji bezdomnych kotów.

Zabiegi wykonywane będą bezpłatnie w czterech lecznicach: przy ulicy Ujejskiego, na Gumniskach (obydwu) i przy ul. Asnyka. Na przeprowadzenie akcji, fundacja otrzymała osiem tysięcy złotych z urzędu miasta.

Dzięki rym pieniądzom możliwe będzie wykonanie kilkudziesięciu zabiegów, a tym samym bezdomne koty nie będą już stanowić takiego problemu, jak to jest obecnie. Sterylizacja ograniczy niekontrolowane rozmnażanie się kotów po piwnicach i śmietnikach. Anna Giemza z fundacji "Zmieńmy świat" podkreśla, że akcja skierowana jest wyłącznie dla bezdomnych zwierząt. Przedstawiciele fundacji czekają na informacje od tarnowian, gdzie takie koty można spotkać (tel. 621-95-11). W Tarnowie sporo jest tzw. opiekunek i osób, które dokarmiają koty. To właśnie głównie na sygnały od nich liczą w fundacji. Ta oferuje pomoc w transporcie zwierząt do lecznicy na zabieg.

Z fundacją mogą skontaktować się też ci wszyscy, którzy chcieliby przygarnąć kota. Jest sporo zwierzaków, które szukają przyjaznych domów i nowych właścicieli. Koty są czyste, odpchlone i odrobaczone, potrafią korzystać z kuwety. (pach)