Ogólnopolski Dzień Sterylizacji Zwierząt. Pomóżmy naszym pupilom!

Już po raz czwarty w całym kraju, a trzeci w Tarnowie, organizowany jest Ogólnopolski Dzień Sterylizacji Zwierząt. 29 marca właściciele czworonogów będą mogli poddać swoich pupili zabiegom sterylizacji po preferencyjnych, bowiem o połowę niższych cenach.

Ponad połowa wszystkich urodzonych każdego roku psów i kotów ginie tragicznie na drogach, bądź z braku opieki, ponieważ nie starcza dla nich ludzkich domów. To my, ludzie, nie kontrolujemy ich przyrostu naturalnego -bezmyślnie rozmnażamy i porzucamy. Sterylizacja jest jedynym sposobem rozwiązywania problemów ze zwierzętami domowymi. Jest to rutynowy zabieg chirurgiczny wykonywany w gabinetach weterynaryjnych dający stuprocentową pewność uniknięcia niepożądanej ciąży. Zabieg ten jest normą we wszystkich cywilizacyjnych krajach i najskuteczniejszą metodą unikania niepotrzebnego przychówku.

Jak przekonują weterynarze wysterylizowany kocur żyje dłużej, nie ucieka, nie wdaje się w bójki, nie znaczy terenu przykrym zapachem, jest łagodniejszy i spokojniejszy. Poddana zabiegowi sterylizacji kotka nie męczy się podczas długich i częstych rui, nie miauczy przeraźliwie, nie ucieka z domu i nie przyciąga samców. Wykastrowany pies jest mniej pobudliwy i agresywny, nie walczy z innymi psami, nie ucieka, jest lepszym stróżem domu. Wysterylizowana suczka nie ma cieczki, dzięki czemu nie pozostawia krwawych śladów i nie rodzi młodych, nie jest również skłonna do ucieczek. Ponadto sterylizacja zapobiega wielu chorobom, takim jak: ciąża urojona, ropomacicze, nowotwory. Podatność na infekcje szczególnie dróg moczowych spada nawet o 98%.

W Polsce już po raz czwarty organizowany jest Ogólnopolski Dzień Sterylizacji Zwierząt, w którym zwierzęta poddawane są zabiegom po preferencyjnych -50 % niższych - cenach. W Tarnowie akcja tego typu organizowana jest po raz trzeci i bierze w niej udział sześć tarnowskich lecznic dla zwierząt.

Tarnowskie lecznice, w których przeprowadzane będą zabiegi sterylizacji:

• Lek. wet. M.J. Szwecowie, ul. Braci Saków 1, tel. 626 06 51
  • Lek. wet. Szlachetko i Walaszek, ul. Braci Saków l, tel.621 9251
  • Lek. wet. Gajda i Pilaszek, ul. Szujskiego 12, tel. 627 86 62
  • Lek. wet. Mędala i Rogosz, ul. Św. Anny 10/3, tel. 622 34 94
  • Lek. wet. Rąpała i Pomykacz, ul. Bitwy o Wał Pomorski 2K, tel. 621 48 30

Zainteresowani proszeni są o wcześniejsze zgłoszenia celem ustalenia terminów. (ls)