Idzie zima, a zwierzęta cierpią. Pomóżmy kotom!

O dokarmianie kotów i umożliwienie im dostępu do piwnic w miesiącach jesiennych i zimowych apelują do tarnowian przedstawiciele fundacji "Zmieńmy Świat".

Jak przekonują obrońcy zwierząt koty w mieście są pożyteczne, a zatem potrzebne. - Tam, gdzie są koty nie ma gryzoni - wyjaśnia Anna Giemza z fundacji "Zmieńmy Świat". - Są w Tarnowie osiedla, gdzie zupełnie pozbyto się tych zwierząt. Teraz w piwnicach gnieżdżą się szczury i myszy. Koty żyjące na wolności mają coraz większe problemy z przetrwaniem. . Ludzie utrudniają im dostęp do piwnic (zwłaszcza zimą) i uniemożliwiają ich dokarmianie. Pozbawione bezpiecznego schronienia giną masowo pod kołami samochodów, zapadają na choroby wirusowe - opowiada Anna Giemza.

Apelujemy o więcej wyobraźni, odpowiedzialności i wrażliwości wobec zwierząt, które też czują i wiedzą co to jest ból, strach, cierpienie i głód. Kilka dni temu znaleźliśmy urocze, porzucone kocięta. Są pięknie ubarwione, niestety ktoś pozbył się ich i wyrzucił je na śmietnik. Tymczasowo przyjęliśmy je, są odpchlone i odrobaczone. Jeśli ktoś chciałby przygarnąć kociaki prosimy o telefon na numer 6219-511. (pach)