Kto przygarnie koty?

Każde zwierzę jest wyposażane na "nową drogę życia" w niezbędnemu rzeczy

Właśnie zakończona została w Tarnowie akcja sterylizacji bezdomnych kotów, koordynowana przez Fundację .Zmieńmy Świat". Działacze fundacji narzekają, że w Tarnowie jest dużo bezdomnych kotów, dla których od dawna nie można znaleźć przyjaznych domów.

Rozwiązanie problemu nadmiernej populacji kotów wolnożyjących oraz kontrola ich przyrostu naturalnego w sposób humanitarny, jak robi to większość cywilizowanych krajów, jest możliwe tylko poprzez chirurgiczny zabieg sterylizacji. W tym roku w lecznicy przy ul. Asnyka w Tarnowie zostało wysterylizowanych około 200 kotów. - Nie każda gmina dostrzega problem, a przecież tylko poprzez systematyczną sterylizacje na dużą skalę z roku na rok możliwe jest uporanie się z nadmierną populacją kotów - wyjaśnia Anna Giemza z Fundacji "Zmieńmy Świat" - W tym roku wysterylizowanych zostało 200 kotów, co spowoduje zmniejszenie o 2000 kocich narodzin w roku 2006.

Fundacja proponuje przygarnięcie zwierząt na bardzo dobrych warunkach, ale zainteresowanych nie widać.

Obecnie fundacja ma do oddania koty, które zostały przebadane weterynaryjnie, odpchlone, odrobaczone, nauczone czystości, korzystania z kuwety, większość z nich jest już Wysterylizowane. - Przygarnięcie kota z fundacji nie grozi inwazją pcheł w domu ani innymi przykrymi niespodziankami -twierdzi Anna Giemza. - Wszystkie zwierzęta są pod stałą obserwacją weterynarza, oddając kota udzielamy od razu niezbędnych porad w formie słownej i pisemnej, co jest rzeczą istotną zwłaszcza dla niedoświadczonych opiekunów. Zawieramy umowę, zgodnie z którą po tygodniu ktoś może zwrócić kota z różnych przyczyn. Zwierzę trafi wiec do nas, a nie na bruk. Wyposażamy każdego kota na "nową drogę życia" w niezbędne mu rzeczy. Koty 4-6 miesięczne lub starsze wciąż czekają na przyjazne im domy, są zadbane dobrze odżywione, rosną jak na drożdżach, a chętnych nie widać. Wszyscy, którzy są zainteresowani przygarnięciem bezdomnego kota mogą oglądać czworonogi na stronie internetowej: www.fundacjazmienmyswiat.tarnow.pl. i dzwonić 606 124073. (K-a)