Sterylizują bezdomne koty

Od maja trwa w Tarnowie bezpłatna akcja sterylizacji i leczenia bezdomnych kotów, którą prowadzi Fundacja "Zmieńmy świat". Akcja jest możliwa dzięki finansowemu wsparciu tarnowskiego magistratu.

Jednym z celów Fundacji "Zmieńmy świat" jest działanie na rzecz humanitarnego traktowania zwierząt, poszanowania ich, objęcia ochroną i otoczenia opieką. Jednak głównym zadaniem fundacji jest działalność dla bezdomnych zwierząt, przede wszystkim kotów i ich sterylizacja. Jak wyjaśnia Anna Giemza z tarnowskiej fundacji, koty są w mieście pożyteczne, ale kiedy jest ich na danym terenie zbyt dużo, powstają problemy.

- Bardzo często ludzie z wiosek przyjeżdżają do miasta i podrzucają koty na miejskie blokowiska. Musimy radzić sobie z nadpopulacją tych zwierząt, ale należy robić to w sposób humanitarny - mówi Anna Giemza - Jedynym stuprocentowym sposobem przeciwdziałania rozmnażaniu się kotów jest ich sterylizacja.

Jest to zabieg chirurgiczny, odbywający się pod narkozą, za który trzeba zapłacić w lecznicy zwierząt 120 złotych. Pieniądze na tegoroczną akcję sterylizacji bezdomnych kotów przeznaczył Urząd Miasta Tarnowa, potem w drodze przetargu została wyłoniona lecznica, która przeprowadza zabiegi. Koty są sterylizowane, odpchlewane i odrobaczane, a także leczone. Dla części kotów po zabiegu sterylizacji fundacja chce znaleźć odpowiedzialnych opiekunów, natomiast koty nieoswojone będą wypuszczane. Sterylizację i leczenie prowadzi lecznica weterynaryjna przy ul. Asnyka w Tarnowie.

Fundacja prosi opiekunów i karmicieli bezdomnych kotów o kontakt telefoniczny z jej działaczami, tel. 0606 124 073 bądź z lekarzami w lecznicy, tel. 622-47-91. (K-a)