Apel do wszystkich kochających mniejszych braci "Pomóżmy zwierzętom"

Na najbliższą sobotę zaplanowano obchody Ogólnopolskiego Dnia Sterylizacji Zwierząt. W Tarnowie akcję tę organizuje Fundacja "Zmieńmy Świat".

Mimo że prawie wszyscy kochają małe pieski i kotki, spora część jednak przestaje się nimi interesować, kiedy dorosną. W rezultacie tysiące zwierząt w różnym wieku pozbawionych opieki, wycieńczonych z głodu, zastraszonych i chorych, błąka się po najprzeróżniejszych miejscach. - Przecież to nie jest wina tych zwierząt, że się narodziły, to my nie kontrolujemy ich przyrostu naturalnego, pozwalamy na rozmnażanie i porzucamy - alarmują miłośnicy zwierząt z Fundacji "Zmieńmy Świat". Ich zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest chirurgiczna sterylizacja, która może objąć zarówno samice, jak i samców. Jest to najlepsza i najskuteczniejsza metoda unikania niepotrzebnego przychówku. Jak twierdzą specjaliści Wysterylizowane psy i koty żyją o kilka lat dłużej, mają ponadto mniejszą podatność na infekcje.

W Polsce już po raz czwarty, a w Tarnowie po raz trzeci, przeprowadzana będzie akcja sterylizacji zwierząt. Przeprowadzać ją będą wybrane lecznice weterynaryjne w Tarnowie. Wszyscy, którzy chcieliby skorzystać z akcji proszeni są o wcześniejsze zgłoszenia i umawianie terminów, (mir)