Sterylizują kotki

Do rozwiązania problemu nadmiernej populacji bezdomnych kotów i kontroli ich przyrostu w sposób humanitarny pomóc ma zainicjowana właśnie w Tarnowie kolejna akcja sterylizacji. Co roku w sposób bestialski porzucane są młode, bezbronne kocięta i skazywane w ten sposób na zagładę.

- A przecież wystarczy poddać kotkę rutynowemu zabiegowi sterylizacji. Przeprowadzany pod narkozą w lecznicy weterynaryjnej pozwala uniknąć się wszystkich tych problemów - przekonuje Anna Giemza z fundacji "Zmieńmy Świat" koordynatorka akcji finansowanej przez tarnowski Urząd Miasta.

Sterylizacja jest najbardziej skutecznym sposobem przeciwdziałania niekontrolowanemu rozmnażaniu się zwierząt i najskuteczniejszą metodą uniknięcia niepotrzebnego przychówku.

- Tak postępuje się w większości cywilizowanych krajów - mówi. - Prosimy opiekunów i karmicieli bezdomnych kotów żyjących na wolności a nie domowych pupilków, zainteresowanych bezpłatną sterylizacją o kontakt pod numer telefonu: O 606124 073. Więcej informacji na ten temat można też uzyskać także na stronie internetowej fundacji (www.fundacjazmienmyswiat.tarnow.pl). (PACH)