TARNÓW. Fundacja dziękuje szkołom. Czym skorupkaza młodu

Tarnowska Fundacja "Zmieńmy Świat" zaapelowała przed paroma miesiącami do szkół podstawowych i gimnazjów o wsparcie akcji pod hasłem "Pomóż zwierzętom przetrwać zimę. Nie bądź obojętny". Odpowiedziało niewiele placówek.

- Wierzymy, że akcja ta przyniesie korzyść zarówno zwierzakom, miastu, jak i młodym ludziom, których to charaktery dopiero kształtują się i którzy jutro będą tworzyć naszą przyszłość, oby lepszą, po zbawioną przemocy i okrucieństwa wobec wszystkich żyjących stworzeń - napisano w apelu do nauczycieli i uczniów.

Jedynie pięć szkól zareagowało na apel Fundacji, przeprowadziło zbiórki pieniędzy na karmę, leczenie, sterylizację bezdomnych zwierząt (głównie kotów), zorganizowało pogadanki, prelekcje dla uczniów. Niedawno podsumowano szkolne zaangażowanie na rzecz pomocy zwierzętom, nie tylko w okresie zimowym. Fundacja "Zmieńmy Świat" | dziękuje za naszym pośrednictwem dyrekcjom tych nielicznych placówek oświatowych, nauczycielom i uczniom, którzy dali dowody wrażliwości, na potrzeby braci mniejszych. W tym roku są to: SP nr 14, SP nr 19, SP nr 17 i Gimnazjum nr 7 w Tarnowie, które uzbierały w sumie kilkaset złotych.

- Na szczególne wyróżnienie zasługuje Szkoła Podstawowa nr 9, która przekazała darowiznę w postaci gotowej karmy i zorganizowała wspaniały program artystyczny poświęcony humanitarnemu traktowaniu zwierząt - zwraca uwagę Anna Giemza z tarnowskiej Fundacji.

Konto Fundacji trochę powiększyło się, najmłodsi i ich opiekunowie udowodnili swą wrażliwość i to jeden z sukcesów wspomnianej akcji. Cichutko pod płotem, Żałośnie miauczy kotek. Na dworze zawierucha, Schronienia kotek szuka. Choć niewiele latek mam, To mu pomoc swoją dam. Do domu go zabiorę, nakarmię i napoję. Posłanie przygotuję, Kocykiem go otulę. Kotek już nie będzie sam, Bo ja dobre serce mam. Autorem tej rymowanki, na pisanej na poetycki konkurs o ulubionym zwierzaku, jest Artur Rzeszuto 7. kl. Ib SP nr 9. W Fundacji "Zmieńmy Świat" życzą sobie, aby takich postaw było jak najwięcej. (MAB)