Pieskie życie miejskich kotów

Miejskim kotom coraz trudniej jest znaleźć sobie pożywienie i schronienie, szczególnie wówczas kiedy dni są coraz chłodniejsze. A w Tarnowie, w przeciwieństwie do psów bezdomne koty nie mają wciąż swojego azylu. Zamykane pojemniki na śmieci, zsypy, szczelnie pakowane torby na śmieci skutecznie uniemożliwiają zdobycie pożywienia. Zamknięte okienka piwniczne ograniczają kotom dostęp do bezpiecznego schronienia. Większość z nas wciąż nie zdaje sobie sprawy z tego, że tak jak kotom my jesteśmy potrzebni do życia, tak i nam zwierzęta te są potrzebne w walce z plagą szczurów, panoszących się w większości piwnic na tarnowskich .blokowiskach". Wszystkim tym, którzy chcieliby zająć się opieką nad bezdomnymi, miejskimi kotami proponujemy zaznajomienie się z poniższymi wskazówkami.

• 1. Karmiciel kotów wolno żyjących powinien uświadomić sobie, że jest jedynym ich opiekunem, na którego codziennie czekają, a dokarmianie kotów niestety kosztuje.
  • 2. Koty muszą być karmione o tej samej porze, najlepiej rano.
  • 3. Karmiciel jest odpowiedzialny za czystość w miejsca dokarmiania zwierząt, miski muszą być czyste. Jedzenie, które powinno być świeże (nie wolno podawać kotom ości z ryb i kości) należy umieszczać w miejscu osłoniętym od odpadów atmosferycznych.
  • 4. Koty muszą mieć schronienie przed mrozem i opadami atmosferycznymi. Proponujemy dwuwarstwowe budki ze sklejki wybite wewnątrz styropianem lub pudła po sprzęcie RTV z wyciętym otworem. Wewnątrz domek powinien być wyścielany słomą (jedyny materiał absorbujący wilgoć) i umieszczony w miejscu zacisznym i suchym. Domki najlepiej systematycznie odpchlać (szczególnie od wiosny i jesieni).
  • 5. Jeśli koty mieszkają w piwnicy nie wolno zapomnieć o umieszczeniu w nich kuwet ze żwirkiem lub piaskiem, te należy codziennie sprzątać. Konieczna jest wówczas dbałość karmiciela o czystość w piwnicy. Najtańszy sposób to ocet - zabija zapach, domestos zabija zapachy, wirusy i bakterie.
  • 6. Okienka piwniczne najlepiej zabezpieczyć sklejką lub styropianem z wyciętym otworem na wejście dla kotów.
  • 7. Sterylizacja jest jedyną 100% metodą zapobiegania niekontrolowanemu rozrodowi bezpańskich kociąt. W ciągu roku jedna kotka rodzi 12 kociąt, z miotów tych w przeciągu kolejnych 2 lat może przyjść na świat 144 kociąt. Na tego rodzaju zabiegi najlepsza jest zima, wówczas to kotki nie mają rui. Kotkę należy schwytać do odpowiedniej klatki, warto pamiętać, że przed sterylizacją (która w przypadku bezpańskich zwierząt jest bezpłatnie wykonywana, po uprzednim skontaktowaniu się z tarnowskim TOZ) należy ją odpchlić i odrobaczyć. Po zabiegu rekonwalescencja zwierzęcia trwa kilka dni, wówczas to kotka powinna znajdować się pod opieką człowieka Po okresie rekonwalescencji kotkę wypuszczamy tam, gdzie dotychczas żyła
  • 8. Interwencje dotyczące znęcania się nad zwierzętami, niewłaściwego ich traktowania, bezprawnego pozbawiania kotów wolno żyjących schronienia itp. Należy zgłaszać do: Straży Miejskiej, Wydziału Ochrony Środowiska Gminy, Policji bądź Inspektora TOZ