Ogólnopolski Dzień Sterylizacji Zwierząt. Z pomocą czworonogom

Już po raz czwarty tarnowskie lecznice weterynaryjne zamierzają przyłączyć się do ogólnopolskiej akcji sterylizacji zwierząt.

Ponad połowa wszystkich urodzonych każdego roku psów i kotów ginie tragicznie albo umiera z braku opieki. Póki są małe, rozczulają swoim wyglądem niemal każdego - kiedy dorosną, wiele osób przestaje się nimi interesować. W rezultacie tysiące zwierząt pozbawionych opieki, wycieńczonych z głodu, chorych, po prostu niechcianych błąka się po drogach. Sterylizacja jest najlepszym sposobem rozwiązania tego problemu. Zabieg ten jest normą we wszystkich cywilizowanych krajach i najskuteczniejszą metodą unikania niechcianej ciąży. Ma również inne zalety. Wysterylizowane psy i koty obu płci żyją o kilka lat dłużej, natomiast zachorowalność na pewne typy nowotworów złośliwych (głównie układu rozrodczego i gruczołu mlekowego) oraz podatność na infekcje, szczególnie dróg moczowych, spada po zabiegu o 98 proc. Zwierzęta po zabiegu nie są zbyt skłonne do włóczęgi, nie uciekają z domu, wiążą się silniej ze swym opiekunem, nie miauczą przeraźliwie podczas długich i męczących rui i nie mają kłopotliwych . nawyków, jak np. wdawanie się w bójki, czy opryskiwanie moczem swego terytorium (dotyczy to szczególnie kocurów).

27 marca, podczas Ogólnopolskiego Dnia Sterylizacji Zwierząt, organizowanego w Tarnowie przez Fundację "Zmieńmy Świat", w miejscowych lecznicach wykonywane będą zabiegi sterylizacji o połowę taniej, niż normalnie. Osoby zainteresowane akcją proszone są o wcześniejszą telefoniczną rezerwację terminu w lecznicach: przy ul. Braci Saków 1, tel. 62-60-651; ul. Asnyka 8A, tel. 622-47-91; ul. Ujejskiego 6, tel. 62-64-820; ul. Szujskiego 12, tel. 627-86-62; ul. Św. Anny 10/3, tel. 622-34-94; ul. Bitwy o Wał Pomorski 2K, tel, 62-14-830 oraz ul. Braci Saków 1, tel. 62-19-251. (AD)