TARNÓW. 19 marca Dniem Sterylizacji Zwierząt. Zapobieganie nadpopulacji

Już po raz szósty ogłaszany jest Ogólnopolski Dzień Sterylizacji Zwierząt (w Tarnowie po raz piąty), w którym koty i psy poddawane są temu zabiegowi po cenach o połowę niższych.

Dzień Sterylizacji, przypadający w tym roku 19 marca, organizuje w Tarnowie Fundacja "Zmieńmy Świat" i przypomina, że: odpowiedzialny opiekun nie dopuszcza do rozmnażania swoich podopiecznych i powinien je poddać zabiegowi sterylizacji, kastracji.

- Chirurgiczna sterylizacja jest najlepszym sposobem rozwiązania problemu nadpopulacji zwierząt; dotyczy zarówno samic jak i samców. Zabieg ten jest normą we wszystkich cywilizowanych krajach i najskuteczniejszą metodą unikania niepotrzebnego przychówku - argumentują w tarnowskiej Fundacji.

W tegorocznym Dniu Sterylizacji bierze udział siedem tarnowskich lecznic weterynaryjnych: MJ. Szwiecowie, Ł. Waś (ul. Braci Saków l, tel. 626-06-51), Jakubek i Kajpus (ul. Asnyka 8A, tel. 622-47-91), Pilaszek (ul. Szujskiego 12, tel. 621-09-15), Rąpała i Pomykacz (ul. Bitwy o Wał Pomorski 2K, tel. 621-48-30), Szlachetko i Wałaszek (ul. Braci Saków l, tel. 621-92-51), J. Cira (ul. Sucharskiego 36, tel. 626-73-72), M. Małeta (ul. św. Anny 10/3, tel. 622-34-94).

Zainteresowani proszeni są o wcześniejsze zgłoszenia telefoniczne i uzgodnienie terminu wizyty ze swoim podopiecznym. Zabiegi w ramach Dnia Sterylizacji kosztują właścicieli czworonogów o połowę mniej niż normalnie. (MAB)