TARNÓW. Fundacja "Zmieńmy Świat" apeluje. Koty do sterylizacji

Do końca tego roku potrwa akcja sterylizowania kotów, dotowana przez Urząd Miasta Tarnowa i koordynowana przez Fundację "Zmieńmy Świat". Apeluje ona do właścicieli kotów, by skorzystali z tej możliwości, nie dopuszczali do nadmiernego rozmnażania się tych zwierząt.

Zwracamy się do ludzi, którzy dopuszczają do niekontrolowanych narodzin zwierząt, niechcianego potomstwa, a potem topią je, albo w inny okrutny sposób eliminują. Niektórym wydaje się, że są bardzo "ludzcy", kiedy porzuca ją kocięta w różnych miejscach: za płotem sąsiada, pod kościołem, w innych publicznych miejscach. Nie wiem, ile razy trzeba jeszcze apelować, prosić i tłumaczyć, że świadomy i odpowiedzialny opiekun zwierząt powinien kontrolować ich narodziny, nie dopuszczając do nadmiernego rozmnażania swoich podopiecznych. Temu służą środki antykoncepcyjne i sterylizacje dokonywane w lecznicach zwierząt - przypomina Anna Giemza z Fundacji "Zmieńmy Świat" - organizacji pożytku publiczne go, działającej społecznie.

Fundacja dziękuje władzom miasta i radnym, którzy zatwierdzili w tegorocznym budżecie pieniądze na przeprowadzenie sterylizacji w Tarnowie. A opiekunów, zwłaszcza bezdomnych kotów, prosi o udział w akcji sterylizacji i wcześniejszy kontakt telefoniczny pod numerem 621-95-11. (MAB)